Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на политическа партия Републиканци за България“.

...
Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на политическа партия Републиканци за България“.
Коментари Харесай

Веселин Василев Републиканци за България: Родината ни има нужда от нови Стратегия за национална сигурност и Военна доктрина

 Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на политическа партия " Републиканци за България “. Той е бизнесмен. Бил е два мандата кмет на Вълчи дол. Завършил е Военна академия  " Г.С. Раковски “ и следдипломна подготовка " Управление на рецесии “. Експерт по национална сигурност и защита. Има магистърска степен по  " Публична администрация “, " Теология и богословие “. Удостоен е с Награден знак " За вярна работа под знамената “ – трета степен за справяне с рецесии.

Господин Василев, Вие сте специалист по национална сигурност и защита. Завършил сте Военна академия. Адекватна ли е страната в тези две области към днешна дата?

– Имал съм достойнството и опцията да участвам на доста от ученията на НАТО в България (Бриз). Аз самият съм служил във флота. Имам доста другари от флота и се гордея с тази част от българската войска, тъй като там има обичаи. Радвам се, че стартира рационализация на армията. За флота напълно скоро следва строителството на 2 нови кораба. При това във Варна. Оценявам го и съм безапелационен, че би трябвало да се продължи в тази посока. Смятам, че като югоизточна граница на НАТО и външна на Европейски Съюз имаме задължения към еър полисинг, което минава през рационализация и на авиацията. Държавата би трябвало да продължава да покачва квалификацията на военните, в това число и със взаимните учения на войските в Алианса.

 

– Какви са целите в програмата на " Републиканци за България “ в региона на националната сигурност и защита?

– В " Републиканци за България “ специалисти създадоха секторни политики. Едната от тях е в посока национална сигурност и защита. Свидетели сме, че в днешно време в връзките сред международните сили се завръща класическото геополитическо съревнование. В този развой доста значима роля ще играят съюзите. Като член на НАТО и Европейски Съюз България би трябвало да потвърди, че има действителен принос за сигурността и на двата съюза. За тази цел тя би трябвало да усъвършенства доста бойните качества на своите въоръжени сили. Належащо е въоръжаване на българската войска с ново потомство високотехнологични отбранителни системи.

Съвременната среда за сигурност изисква да продължим превъоръжаването и модернизацията на нашите въоръжени сили. За задачата " Републиканци за България “ предвиждаме поетапното въвеждане в оперативна подготвеност на многоцелеви изтребители издигнати по технологията " стелт “, модерни средства за противовъздушна и противоракетна защита, разузнавателно-ударни дронове, балистични ракети с обхват не по-малък от 300 км, бойни кораби с ракетно въоръжение с отдалечен обхват, модерни мобилни брегови противокорабни системи с отдалечен обхват, нови бронирани машини с нараснала огнева мощност и отбрана, многоцелеви противотанкови модулни многоплатформени ракети с лазерно ориентиране и обхват над 8 км.

Какво е належащо, с цел да бъдат осъществени създадените от специалистите на Републиканци за България ограничения в региона на националната сигурност и защита?

– Необходимо е целеустремено разходване на държавния бюджет за възобновяване на военната техника, повишението на компетентността и квалификацията на служещите, както и увеличение на заплащането им. Последното е значимо, с цел да извършват стимулирано поставените им задания. Армията ни би трябвало да е модерна и боеспособна войска, която, взаимно с логистичните центрове да обезпечава сигурността в целия район, освен за нашата страна.

В тактиката на " Републиканци за България “ е заложено 25% повишение на заплащането на младите офицери, сержантите и бойците. Кадрите в националната сигурност и защитата са най-ценния капитал за ефикасната отбрана на страната. Необходимо е бързо повишаване на възнаграждението на младшия офицерски състав, сержантите и бойците, както и обезпечаването на благоприятни условия за тяхното кариерно развиване. Повишеното възнаграждение би трябвало да бъде обвързано с високи критерии за потвърден и неоспорим професионализъм.

Много българи си спомнят с носталгия времето преди 30 година и армията, която Народна република България имаше. Възможно ли е тези горделивост и успокоение, които сме имали, да бъдат възобновени през днешния ден?

– Обстоятелствата все още доста са се трансформирали. Тогава бяхме член на други военни и стопански съюзи – Варшавски контракт и Съвет за икономическа взаимопомощ. Сега сме на НАТО и Европейски Съюз. Извън това, главните цели на нашите военни си остават същите – опазването на сигурността и целостта на РБългария, както и сигурността в района. Не виждам опция и пред нас – " Републиканци за България “, не стои въобще въпроса за участието ни в НАТО. Ние сме евроатлантици. Държим корав курс за участие в НАТО и Европейски Съюз. Традициите от това време, за което питате, осъвременени с нова техника, ще изпълнят днешните дилемите на защитата. Не е доста известно, само че ние сме имали първата подводница в Черно море. И всички са се страхували от нея. Стояла е на Евксиноград. Има документи, че целия съветски флот е бил мобилизиран да я унищожи. Смятам, че заслужаваме да си върнем бойната популярност. И ние " Републиканци за България “ ще работим в посока България още веднъж да има подводен военен флот.

Геополитическата динамичност на международната сцена постанова нова оценка на рисковете и заканите за националната сигурност. Стратегическата среда се трансформира бързо и това прави наложително създаването на нова Стратегия за национална сигурност и нова Военна теория на България.

Адекватно ли се възползва България от опциите, които има от участието в двата съюза?

– Смятам, че човек е организиран по този начин, че постоянно желае да реализира повече. Превъоръжаването и модернизирането на армията не значи, че се борим за война. То има възпиращ резултат. Знаете приказката за племената, които решили да разтопят мечовете си и да създадат от стоманата плугове. Всички го създали, станали земеделци. Само едно запазило мечовете си. Година по-късно, всички с плуговете си работели за племето, което съхранило оръжието си.

Страната ни следва да прояви надалеч по-голяма разпоредителност като интензивно взе участие в европейските планове за взаимно придобиване на бойна техника и съоръжение. Трите начинания, в които все още взе участие България – повишението на качествата за военна подвижност, построяването на мрежа от логистични хъбове и подобряването на морското наблюдаване са значими, само че незадоволителни. Изграждането на военноморски координационен център на НАТО в България ще ускори приноса в защитата на Югоизточния фланг на НАТО в сходство с концепцията на Алианса за засилено предно наличие. България е длъжна да построи ефикасни Сили за въздържане и надеждни Сили за защита.

Изграждане на нова многонационална механизирана бригада на НАТО с командване ситуирано в България би нараснало доста сигурността на страната. Тя би била сериозна гаранция за възпирането на евентуална външна експанзия и ще има в допълнение ползотворно влияние върху самочувствието и качеството на образование на българските Въоръжени сили.

Не на последно място разширението на НАТО и Европейски Съюз в Западните Балкани би основало съществени стратегически преимущества за националната сигурност на страната. Затова в дълготрайна вероятност България следва да води политика интензивно подкрепяща участието на страните от Западните Балкани в НАТО и Европейския съюз.

Източник: rns.bg
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР